Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Οι ισοπαλίες τις ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού αφήνουν ελπίδες για το UEFA

Ελπίδες για την πρόκριση στους «16» του Κυπέλλου UEFA αφήνουν τα αποτελέσματα των πρώτων αγώνων των δύο ελληνικών ομάδων που συνεχίζουν στη διοργάνωση.

Με μια άκρως επαγγελματική εμφάνιση και έναν σούπερ Μάριο Γκαλίνοβιτς κάτω από τα δοκάρια, ο Παναθηναϊκός πήρε τη «λευκή» ισοπαλία μέσα στο «Αϊμπροξ» από τους Ρέιντζερς, ενώ η ΑΕΚ, παρά την κακή της εμφάνιση στην πρώτη του Νίκου Κωστένογλου στον πάγκο της, «έσωσε την παρτίδα» με γκολ του Μπλάνκο στο 94', ισοφαρίζοντας στο τελικό 1-1 τη Χετάφε.
Ρέιντζερς-Παναθηναϊκός 0-0
Μια απλή νίκη, με οποιοδήποτε σκορ, χρειάζεται πλέον ο Παναθηναϊκός στη ρεβάνς της Λεωφόρου (21/2), για να προκριθεί στη φάση των «16» του Κυπέλλου UEFA, σε βάρος των Ρέιντζερς. Στο πρώτο παιχνίδι για τους «32» της διοργάνωσης, το «τριφύλλι» απέσπασε ισοπαλία 0-0 στο «Αϊμπροξ» της Γλασκόβης, με κορυφαίο τον τερματοφύλακα Μάριο Γκαλίνοβιτς, ο οποίος έδωσε λύσεις στα λίγα προβλήματα που δημιούργησε η σκοτσέζικη ομάδα στην άμυνά του.
Σε περίπτωση πρόκρισης, στην επόμενη φάση ο Παναθηναϊκός θα αντιμετωπίσει τη νικήτρια του ζευγαριού Βέρντερ Βρέμης-Μπράγκα (πρώτο ματς 3-0 για τη Βέρντερ στη Γερμανία και ρεβάνς στις 21/2 στην Πορτογαλία).
Η αναμέτρηση εξελίχθηκε ακριβώς όπως ήθελε ο Παναθηναϊκός, με αργό ρυθμό και λίγες ευκαιρίες.Ο Πεσέιρο παρέταξε την ομάδα του με «σφιχτό» σχήμα, καθώς στο 4-4-2 συμπεριλήφθηκαν τρία αμυντικά χαφ (Τζιόλης, Σιμάο, Μάτος), ενώ και ο Εντόι περισσότερο ήταν πέμπτος χαφ, παίζοντας στην απέναντι πτέρυγα από αυτή που αγωνιζόταν ο Καραγκούνης (ξεκίνησε αριστερά, αλλά άλλαζε συχνά θέσεις με τον Σενεγαλέζο), παρά παρτενέρ του Σαλπιγγίδη στην επίθεση.
Με το σχήμα αυτό, οι «πράσινοι» δεν επέτρεψαν στους Ρέιντζερς να πιέσουν, «πάγωσαν» μάλλον εύκολα το παιχνίδι και χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πώς η πρώτη ευκαιρία της σκοτσέζικης ομάδας στο πρώτο μέρος προήλθε από ένα ατομικό λάθος του Γκούμα, ενώ η δεύτερη και τελευταία, από μια μακρινή μπαλιά σε γρήγορη αντεπίθεση (και στις δύο ο Γκαλίνοβιτς νίκησε τον Νόβο).
Στο δεύτερο μέρος, τα δεδομένα δεν άλλαξαν, παρότι θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη πίεση από πλευράς Ρέιντζερς. Ο Παναθηναϊκός, πολύ καλά στημένος, κατάφερνε να κρατάει το παιχνίδι μακριά από την περιοχή του, ενώ σε όσες περιπτώσεις χρειάστηκε (κυρίως στη διπλή απόκρουση του 71'), ο Γκαλίνοβιτς δήλωσε «παρών».Μάλιστα, λίγο έλειψε οι «πράσινοι» να φτάσουν και στο γκολ, δικαιώνοντας τον Πεσέιρο που μιλούσε πριν το ματς για «νίκη ή ισοπαλία με γκολ», όμως η μεγάλη ευκαιρία του Εντόι στο 82' πέρασε ανεκμετάλλευτη και στη συνέχεια καμία από τις δύο ομάδες δεν απείλησε την άλλη ουσιαστικά, για να μείνει ως τελικό σκορ του αγώνα το 0-0.
ΡΕΪΝΤΖΕΡΣ (Γουόλτερ Σμιθ): ΜακΓκρέγκορ, Ανταμ (67' Κουζέν), Πάπατς, Κουέγια, Γουίερ, Μπρόουνφουτ, ΜακΚάλοχ, Χεμντάνι, Φέργκιουσον, Νόβο (81' Μπερκ), Ντέιβις. ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζοσέ Πεσέιρο): Γκαλίνοβιτς, Γκούμας, Μόρις, Βύντρα, Νίλσον, Μάτος, Σιμάο, Τζιόλης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης (67' Ποστίγκα), Εντόι.


ΑΕΚ-Χετάφε 1-1
Ήταν ανέτοιμη να διαχειριστεί σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση και η αλλαγή τεχνικής ηγεσίας δεν ήταν ικανή να «αναστήσει» αγωνιστικά την ΑΕΚ. Στο θέμα της ψυχολογίας, που είναι η προτεραιότητα του Νίκου Κωστένογλου, έχασε κάποιους πόντους, τους οποίους «άρπαξε» στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Ο Μπλάνκο με τακουνάκι ισοφάρισε στο 94' το γκολ -που έμοιαζε να χαρίζει σίγουρη νίκη στη Χετάφε- του Ντε Λα Ρεδ στο 86', για να διαμορφωθεί το τελικό 1-1.
Η ισπανική ομάδα έχει το αβαντάζ του επαναληπτικού στην έδρα της, όμως η ΑΕΚ κέρδισε χρόνο μέχρι τότε για να γιατρέψει τις πληγές της. Ποιες ήταν αυτές; Οι ίδιες που παρουσίασε στα ματς που έχασε απέναντι σε Πανιώνιο και Λάρισα. Ο Ράμος έμεινε στον πάγκο, όμως τα έφερε έτσι η τύχη (ή η ατυχία) και ο αντικαταστάτης του στο δεξί άκρο της άμυνας Ενσαλίβα έκανε το λάθος, πασάροντας στον αντίπαλό του για το 0-1.
Αυτή ήταν μια καλή αφορμή για τους οργανωμένους της ΑΕΚ να αντιδράσουν με συνθήματα κατά του Νικολαΐδη. Σηκώθηκε ένα πανό που έγραφε: «Ντέμη είσαι λίγος για την ΑΕΚάρα μας» και το οποίο είχε εμφανιστεί για λίγο και πριν την έναρξη του αγώνα. Εν χορώ τραγουδήθηκε το «...κοίτα πώς κατάντησες την ΑΕΚ, ρε κοντέ», για να αντιδράσουν οι υπόλοιποι φίλοι της «Ένωσης» και την «Original» να απαντά.
Τελικά, χρειάστηκε το τακουνάκι του Μπλάνκο για να εκτονωθεί η κατάσταση. Ο Παππάς ήταν στην αρχική 11άδα, όμως δυσκολεύτηκε να ξεχωρίσει. Χάθηκε στη συνολική μετριότητα της ΑΕΚ, που είχε παίκτες εμφανώς σοκαρισμένους από τις εξελίξεις και την κακή αγωνιστική κατάσταση που βρίσκονται. Η Χετάφε είχε συνοχή, συγκεκριμένες δυνατότητες, που ήταν αρκετές για να διεκδικήσει τη νίκη. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο είχε τον απόλυτο έλεγχο και τις ευκαιρίες. Τη μεγαλύτερη έχασε ο Σινορίνο στο 41' με άστοχο σουτ και τις άλλες δύο οι Σελεστίνι και Πάμπλο Ερνάντεζ. Σε αυτό το διάστημα οι γηπεδούχοι δικαιολόγησαν την παρουσία τους με μια εντυπωσιακή κούρσα του Μαντούκα που... ξέφτισε στο τέλος και ένα υπό πίεση σουτ του Καφέ, το οποίο μοιραία κατέληξε άουτ.
Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ εμφανίστηκε πιο ζωηρή, όμως ο σοβαρός τραυματισμός του Γκάβιλαν στο 57' έκοψε κάθε ρυθμό παιχνιδιού. Ο παίκτης της Χετάφε τράκαρε στον αέρα με τον Αρουαμπαρένα και έπεσε πολύ άσχημα στο έδαφος. Μια πεντάλεπτη διακοπή ήταν επιβεβλημένη για να μεταφερθεί εκτός με φορείο και να αντικατασταθεί από τον Πάμπλο Κόρτες.
Στη συνέχεια και μέχρι τα τελευταία λεπτά είδαμε ελάχιστα πράγματα. Ο Κωστένογλου το σκέφτηκε πολύ και άργησε να κάνει τις αλλαγές του. Επέλεξε από την αρχή ένα σχήμα με το Λυμπερόπουλο στην κορυφή και τον Ριβάλντο από πίσω του, το οποίο δεν βγήκε. Όταν ανακατεύτηκε λίγο η τράπουλα βγήκε κάτι καλό. Ο Μανού στο 75' είχε τη μεγαλύτερη ευκαιρία για γκολ. Ο Παππάς πάσαρε ιδανικά και αυτός αστόχησε άσχημα και ενώ ήταν μόνος απέναντι στον Αμπονταντσιέρι.
Από το 85' και μετά τα είδαμε όλα. Την απογοήτευση, την άσχημη αντίδραση και τέλος την ελπίδα...
ΑΕΚ (Νίκος Κωστένογλου): Μορέτο, Ενσαλίβα, Δέλλας, Παπασταθόπουλος, Αρουαμπαρένα, Ζήκος, Καφές, Παππάς (81' Μπλάνκο), Μαντούκα (65' Μανού), Ριβάλντο, Λυμπερόπουλος (75' Καλόν).ΧΕΤΑΦΕ (Μίκαελ Λάουντρουπ): Αμπονταντσιέρι, Κόντρα, Ντίας, Μπελενγκέρ, Σινιορίνο, Κασκέρο (67' Ντε Λα Ρεντ), Σελεστινί, Ερνάντεθ, Γκάβιλαν (62' Κορτές), Μπραούλιο, Ούτσε (77' Μανού Ντελ Μοράλ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: