Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

Τα κινητά τηλέφωνα δεν προκαλούν καρκίνο του εγκεφάλου

health.in.gr
Λονδίνο: Τελικά η χρήση συσκευής κινητής τηλεφωνίας δεν αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικών όγκων, σύμφωνα με ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Ερευνητές του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Τόκιο με επικεφαλής τον Δρ Ναοχίτο Γιαμαγκουσι, είναι οι πρώτοι που μελετούν τις επιδράσεις των επιπέδων ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων σε διάφορα τμήματα του εγκεφάλου. Δεν εντόπισαν λοιπόν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης τριών βασικών τύπων εγκεφαλικού καρκίνου μεταξύ των ατόμων που έκαναν συνήθη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου.

Στην μελέτη συγκρίθηκαν 322 πάσχοντες από καρκίνο του εγκεφάλου με 683 υγιή άτομα. Οι καρκινοπαθείς είχαν έναν εκ των τριών εγκεφαλικών καρκίνων, γλοίωμα, μηνιγγίωμα ή υποφυσιακό αδένωμα.

Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν το κάθε άτομο ανάλογα με το πόσο χρόνια χρησιμοποιούσε συσκευή κινητής τηλεφωνίας και πόσο χρόνο μιλούσε μέσω αυτού καθημερινά.

Κατέγραψαν την εκπεμπόμενη ακτινοβολία διαφόρων τύπων κινητών τηλεφώνων και τα ενέταξαν σε τέσσερις ομάδες σύμφωνα με την ισχύ της ακτινοβολίας. Ανέλυσαν επίσης πως κάθε κινητό τηλέφωνο μπορούσε να επηρεάσει διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Με τη χρήση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών ακριβείας, οι ερευνητές δεν εντόπισαν κανέναν συσχετισμό μεταξύ χρήσης συσκευής κινητής τηλεφωνίας και καρκίνου, παρέχοντας νέα επιστημονικά στοιχεία ότι δεν υπάρχει σχέση με τους καρκίνους του εγκεφάλου.

Παλαιότερη μελέτη για την ασφάλεια των συσκευών κινητής τηλεφωνίας είχε παρουσιάσει αντικρουόμενα αποτελέσματα. Ωστόσο, οι περισσότερες έρευνες δεν έχουν αναδείξει αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του εγκεφάλου.

Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα έρευνα με δείγμα 420.000 άτομα απέτυχε να βρει αποδείξεις μιας τάσης εκδήλωσης καρκίνου μετά από δέκα χρόνια χρήσης κινητού τηλεφώνου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

nai kala. Ta sumferonta einai terastia pios tha vgei na pei oti ta kinita blaptoun?