Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2008

«Μ΄ αεροπλάνα και βαπόρια»

«Είναι δύσκολο να μπεις μέσα στον ψυχισμό ενός άλλου ανθρώπου και μάλιστα του συγκεκριμένου που γνώρισαν και αγάπησαν χιλιάδες», λέει η Λήδα Πρωτοψάλτη που θα ενσαρκώσει τη Σωτηρία Μπέλλου.

«Σωτηρία. Ούτε κυρία Μπέλλου ούτε αγαπητή Σωτηρία. Σωτηρία! Σωτηρία σκέτο. Έτσι ήθελες να σε φωνάζουν. Κι έτσι σε φωνάζω κι εγώ. Σε φωνάζω; Ναι, σε φωνάζω. Και με "φωνάζουν", μιας και για μιάμιση ώρα πάνω στη σκηνή θα "είμαι" η Σωτηρία. Πώς να χωρέσει, βρε Σωτηρία, μέσα σε μιάμιση ώρα μια ολόκληρη ζωή; Δεν χωράει με τίποτα στον κόσμο». Με ένα πολύ δυνατό σημείωμά της με τον τίτλο «Μην κλαις και μη φοβάσαι το σκοτάδι...» που απευθύνεται στη Σωτηρία Μπέλλου- δέκα χρόνια κλείνουν από τον θάνατό της- η Λήδα Πρωτοψάλτη που θα την ενσαρκώσει εκφράζει το δέος, την αγωνία, αλλά και τη χαρά της.

«Σωτηρία με λένε» είναι ο τίτλος του έργου, είναι το πρώτο θεατρικό της δημοσιογράφου Σοφίας Αδαμίδου που «μεταποίησε» για το θέατρο την εξαίρετη βιογραφία της για τη Σωτηρία Μπέλλου και παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου, με σκηνικό και κοστούμια Κούλας Γαλιώνη, οπτικό υλικό Λουκίας Ρικάκη, με τη Λήδα Πρωτοψάλτη στον ρόλο της μεγάλης λαϊκής τραγουδίστριας και την Εύα Καμινάρη.

«Χρέος τιμής», θεωρεί η συγγραφέας, «προς τη μνήμη της Σωτηρίας Μπέλλου το γεγονός ότι μου εμπιστεύθηκε τη συγγραφή της βιογραφίας της, αλλά και χρέος προς τους αναγνώστες. Ένα χρέος που έγινε προσπάθεια να εξοφληθεί με την καταγραφή της αλήθειας των γεγονότων τα οποία συνθέτουν τον μύθο της».

Η δράση του έργου εκτυλίσσεται στο νοσοκομείο λίγες μέρες πριν από τη σοβαρή επέμβαση που είχε ως αποτέλεσμα η τραγουδίστρια να χάσει τη φωνή της. «Έχουμε ένα έργο», λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, «και μια παράσταση, που φέρουν στη σκηνή αυτό το "άλλο" κομμάτι της ζωής της Σωτηρίας Μπέλλου.

Ένα έργο- πορτρέτο. Που θα μπορούσε να είναι το πορτρέτο και κάθε μεγάλου καλλιτέχνη. Μιας και- απ΄ ό,τι δείχνει η πείρα - πίσω από κάθε μεγάλο καλλιτέχνη κρύβεται συνήθως - ποιος ξέρει γιατί... - και μια μεγάλη τραγωδία.

Ένα έργο- διάλογος. Διάλογος της Σωτηρίας με τον εαυτό της. Εκείνη τη νύχτα στο "Σωτηρία", πριν από τη μοιραία επέμβαση, όταν Η φωνή έχασε τη φωνή της! Λένε πως "ο Θεός για να εγγράψει μια ευθεία χρησιμοποιεί τεθλασμένες".

Έτσι και με τη ζωή της Μπέλλου... Από την "τεθλασμένη" της ζωή γεννήθηκε η "ευθεία" του ήχου της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: