Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2008

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Για χρόνια οι επιστήμονες είχαν την υποψία ότι το ελαιόλαδο βοηθάει στην πρόληψη από τον καρκίνο του μαστού. Τώρα έρχονται και εργαστηριακές έρευνες να ισχυροποιήσουν τις υποψίες τους.

Σε εργαστηριακά πειράματα που έγιναν διαπιστώθηκε ότι το ελαϊκό οξύ, ένα από τα κυρίαρχα συστατικά του ελαιόλαδου, έχει ανασταλτική δράση εναντίον ενός από τα γονίδια που προκαλούν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Όπως ισχυρίζεται ο Javier Menendez, ερευνητής στο Evanston Northwestern Healthcare Research Institute του Ιλινόις, «Αυτή είναι στην ουσία η πρώτη επιστημονική δικαίωση της μεσογειακής δίαιτας». Άλλοι πάντως, συνιστούν αυτοσυγκράτηση στον ενθουσιασμό.

Ο Δρ. Jay Brooks, διευθυντής αιματολογικού/ογκολογικού στην κλινική Ochsner Clinic Foundation της Νέας Ορλεάνης δηλώνει «Είναι μια ενδιαφέρουσα ιστορία, τα πειράματα όμως έχουν γίνει σε κυτταρικές καλλιέργειες και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα λειτουργήσουν με τον ίδιο τρόπο στον ανθρώπινο οργανισμό».

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει πάντως ότι τα ποσοστά καρκίνου του μαστού είναι χαμηλότερα στις μεσογειακές χώρες πράγμα που μπορεί να οφείλεται στην μεγάλη παραγωγή και κατανάλωση ελαιόλαδου σε αυτές.

Κανείς πάντως δεν μπορεί να είναι σίγουρος ακόμη αν αυτά τα ευοίωνα ποσοστά οφείλονται στο ελαιόλαδο, σε κάποιο άλλο συστατικό εκτός από το ελαϊκό οξύ, σε κάποια άλλη τροφή, ή αν δεν έχει καμία σχέση με τη διατροφή αλλά απλώς οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες.

2 σχόλια:

Jay είπε...

ναι, αλλά έχει κι άλλα ωφέλη...

Jay είπε...

ΚΑΛΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ...