Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2007

Στοιχεία-φωτιά για το κάπνισμα! SOS προς Πολιτεία και πολίτες

SOS προς την Πολιτεία αλλά και τους πολίτες εκπέμπουν οι επιστήμονες για τη μείωση του καπνίσματος, καθώς στη χώρα μας η παγκόσμια επιδημία που αφήνει πίσω της κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια νεκρούς σε όλο τον κόσμο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις!

Στο διάστημα 2000-2005 το κάπνισμα έχει σκοτώσει σε παγκόσμιο επίπεδο σύμφωνα με εκτιμήσεις του Π.Ο.Υ. περισσότερους από 450.000.000 ανθρώπους, ενώ σήμερα εκτιμάται ότι το ένα τρίτο του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού, δηλ. 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι, είναι καπνιστές.

Στη λίστα των θυμάτων θα πρέπει να προστεθούν σε ετήσια βάση εκατοντάδες από τις χιλιάδες των ανθρώπων που ποτέ δεν κάπνισαν αλλά πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το παθητικό κάπνισμα.

Οι Έλληνες καπνίζουν έναν μέσο όρο 3.000 τσιγάρων κατά κεφαλή το 2006! Περισσότερο από την FYROM, τη Ρωσία, τη Τσεχία και την Ισπανία.

Σήμερα στην Ελλάδα δύο στους τρεις Έλληνες και μία στις τρεις Ελληνίδες καπνίζουν κάθε μέρα, ενώ ανησυχητικά είναι τα ποσοστά στους εφήβους και τις νέες γυναίκες.

Το Euromonitor, μία εταιρεία ανάλυσης της διεθνούς αγοράς στην αναφορά της το 2005 τονίζει πως: "Η τάση αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη, εφ΄ όσον οι Έλληνες διστάζουν να κόψουν το κάπνισμα. Οι προειδοποιήσεις υγείας δεν πτοούν τις ελληνικές συνήθειες καπνίσματος. Το κάπνισμα είναι στενά συνδεδεμένο με ελληνικές παραδόσεις, το κλίμα, και σε γενικές γραμμές, με τον ελληνικό τρόπο ζωής".

Δεν υπάρχουν σχόλια: