Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2007

"ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ"ΤΙΓΡΗ"

ΤΙΓΡΗ

Το μεγαλύτερο αιλουροειδές του πλανήτη μας.Το μήκος του φτάνει τα 3 μέτρα και το βάρος του τα 300 κιλά. Έχει το χαρακτηριστικό κιτρινοκόκκινο τρίχωμα με τις εγκάρσιες σκουρόχρωμες ραβδώσεις.
Ζει σε θαμνώδεις και καλαμόφυτες περιοχές αλλά και στην πυκνή βλάστηση του τροπικού δάσους στη νότια Ασία. Είναι ζώο μοναχικό. Καθημερινά διανύει μεγάλες αποστάσεις σε αναζήτηση τροφής.Επιτίθεται σε οποιοδήποτε ζώο ανεξάρτητα από το μέγεθός του. Ορμάει με ένα πήδημα πάνω στο θύμα του και τσακίζει τη σπονδυλική του στήλη. Σέρνει τα κομμάτια του ζώου στους θάμνους και όταν τα έχει φάει όλα επιστρέφει στον τόπο του κυνηγιού.

Όταν πεινάει πολύ κυνηγάει ακόμη και μικρά τρωκτικά ή ακρίδες.Είναι ζώο έξυπνο και θαρραλέο. Υπάρχουν τίγρεις που τρέφονται μόνο με αγρίμια αλλά και τίγρεις που επιτίθονται στα κοπάδια των ιθαγενών.
Αυτές ζουν κοντά στους καταυλισμούς των ιθαγενών.Είναι μεγάλη απειλή για τους ανθρώπους γι΄ αυτό και οι τελευταίοι μόλις αντιληφθούν τίγρη στην περιοχή τους , συχνά μεταναστεύουν.
Η τίγρη ζει περίπου 20 χρόνια. Μετά τον τέταρτο χρόνο η θηλυκιά γεννάει 3 - 4 μικρά . Τα μικρά μένουν με τη μητέρα τους μέχρι την ηλικία των δύο ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: