Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2007

Υπολογίστε το ενεργειακό σας αποτύπωµα!

Αναρωτηθήκατε ποτέ πόση ενέργεια καταναλώνετε καθηµερινά στο σπίτι σας; Ξέρετε σε πόσες εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατµόσφαιρα αντιστοιχεί αυτή η κατανάλωση; Μήπως ήρθε η ώρα να το µάθετε;

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς στο http://climate.wwf.gr/ και υπολογίστε το "ενεργειακό σας αποτύπωµα". Μπείτε στο εικονικό σπίτι, ακολουθήστε τα βελάκια και απαντήστε στις ερωτήσεις. Στο τέλος θα έχετε µια ενδεικτική εικόνα για το πόση ενέργεια καταναλώνετε και σε πόσες εκποµπές CO2 αντιστοιχεί αυτή η κατανάλωση. Επίσης, θα βρείτε συµβουλές για το πως µπορείτε να αποφύγετε ένα µέρος αυτών των εκποµπών, εξοικονοµώντας ενέργεια και χρήµατα.


O οικιακός τοµέας ήταν το 2006 ο µεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα*. H ετήσια κατανάλωση έφτασε τις 17.7 τεραβατώρες (TWh) Πρόκειται για µια ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 94% σε σχέση µε τα επίπεδα του 1990, όταν η κατανάλωση του οικιακού τοµέα ανερχόταν µόλις στις 9.1 TWh.

Με µικρές αλλαγές στις καθηµερινές µας συνήθειες µπορούµε να περιορίσουµε την κατανάλωση ενέργειας. Για παράδειγµα, έχει υπολογιστεί πως αν όλοι οι Έλληνες δεν αφήναµε τις ηλεκτρικές µας συσκευές σε κατάσταση αναµονής (stand by), θα εξοικονοµούσαµε ενέργεια ικανή να ηλεκτροδοτήσει ένα µεγάλο νησί, όπως η Λέσβος.


Ας πάρουµε, λοιπόν, σήµερα το κλίµα στο χέρι µας!

Περισσότερες πληροφορίες:
Ντόρα Πετρουλά, Συνεργάτης στην εκστρατεία για την κλιµατική αλλαγή, τηλ. 210-3314893 - d.petroula@wwf.gr
Μαρίτα Παντέρη, Υπεύθυνη Τύπου WWF Ελλάς, 698 2471724 - m.panteri@wwf.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: