Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

KTEO και για δίκυκλα από το φθινόπωρο

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία προώθησης του μέτρου Τεχνικού Ελέγχου Δικύκλων, ενώ το νέο μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το φθινόπωρο του 2008.

Η αρχή των ελέγχων θα γίνει με όλα τα επαγγελματικά δίκυκλα και στη συνέχεια οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε όλες τις κατηγορίες των δικύκλων, ενώ το κόστος δεν θα ξεπερνά τα 15 έως 20 ευρώ.

Αναλυτικότερα, τα καινούργια δίκυκλα θα εκδίδουν ΚΤΕΔ που θα ισχύει για 4 χρόνια, ενώ στη συνέχεια αυτή πρέπει να ανανεώνεται κάθε 2 χρόνια. Για τα μεταχειρισμένα εισαγόμενα δίκυκλα η ΚΤΕΔ θα εκδίδεται αμέσως με την είσοδό τους στη χώρα και θα ανανεώνεται κάθε 2 χρόνια, ενώ ειδικά για τα ενοικιαζόμενα η ανανέωση θα είναι υποχρεωτική κάθε χρόνο.

Σημειώνεται ότι ο τεχνικός έλεγχος των δικύκλων θα μπορεί να γίνει εξίσου σε κρατικά και ιδιωτικά ΚΤΕΟ.

Εξάλλου, το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών έδωσε χθες σε δημόσια διαβούλευση πέντε Σχέδια Κανονιστικών Αποφάσεων, που αφορούν τη διενέργεια τεχνικού ελέγχου των δικύκλων, με στόχο το μέτρο αυτό να ισχύσει εντός του 2008.

Oπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης: «Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών, η καθιέρωση του τεχνικού ελέγχου των δικύκλων μέσα στο 2008 είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει στη μείωση των ατυχημάτων. Θα συμβάλει ακόμη στη μείωση των επιπέδων θορύβου στο περιβάλλον καθώς επίσης και στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τα συγκεκριμένα σχέδια θα παραμείνουν σε δημόσια διαβούλευση για ένα μήνα, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους και στη συνέχεια θα εκδοθούν οι κανονιστικές αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι τα προσχέδια των αποφάσεων περιλαμβάνουν: τον έλεγχο καυσαερίων, τον καθορισμό τρόπου, διαδικασίας και πιστοποίησης διενέργειας του Τεχνικού Ελέγχου μηχανοκίνητων δικύκλων, την Πιστοποίηση ελεγκτικού προσωπικού, τις τεχνικές προδιαγραφές μηχανημάτων Τεχνικού Ελέγχου καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας I-KTEO δικύκλων.
ΠΗΓΗ:express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: