Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Φάρμακα: Παιχνίδια με την υγεία μας

Ερωτηματικά για την ασφάλεια των φαρμάκων εγείρει, για μια ακόμα φορά, η νέα μελέτη που αποκαλύπτει ότι από τις 74 έρευνες για αντικαταθλιπτικά σκευάσματα -που χρηματοδοτήθηκαν από φαρμακοβιομηχανίες- το ένα τρίτο δεν είδε το φως της δημοσιότητας εξαιτίας των αρνητικών αποτελεσμάτων. Οι αποκαλύψεις όμως δεν σταματούν εκεί. Οπως κατέδειξε η ανάλυση των στοιχείων, υπήρξαν και περιπτώσεις ερευνών, όπου τα αρνητικά αποτελέσματα παρουσιάστηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε το τελικό πόρισμα να εμφανίζεται υπέρ τους.

Τα στοιχεία δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «The New England Journal of Medicine» και, όπως τονίζουν οι «Times», θα πυροδοτήσουν νέα δημόσια συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο τα αποτελέσματα των δοκιμών των φάρμακων φτάνουν στη δημοσιότητα.

Επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας είναι ο Erick Turner, πρώην αναλυτής δεδομένων του FDA και επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής και Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Health & Science στο Oregon, ενώ συμμετείχαν και επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Kent (με συμμετοχή και της Ελληνίδας Ευτυχίας Λιναρδάτου) και της Καλιφόρνιας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γνωστού αντικαταθλιπτικού, με την εταιρία να καταθέτει πέντε κλινικές δόκιμες στον FDA, από τις οποίες μόνο οι δύο αποδείκνυαν ότι είχε καλύτερη δράση από τα placebo (ψευδοφάρμακα).

H έρευνα του Turner αποκάλυψε ότι στη βιβλιογραφία για την ενημέρωση των γιατρών «πέρασαν» τελικά μόνο οι δύο αυτές θετικές μελέτες.

«Η επιλεκτική αναφορά των κλινικών δοκιμών από τις εταιρίες εγκυμονεί πολλούς κινδύνους», τονίζει ο επιστήμονας, εξηγώντας ότι λόγω της ελλιπούς πληροφόρησης ή ακόμα και του ηθελημένου αποπροσανατολισμού οι ερευνητές και οι γιατροί μπορεί να οδηγηθούν σε εσφαλμένη εκτίμηση της αναλογίας των κινδύνων έναντι των ωφελειών.

Το θέμα των «πλαστών» πορισμάτων έχει επανειλημμένως απασχολήσει την ιατρική κοινότητα. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η περίπτωση του αντιφλεγμονώδους Vioxx, με τη φαρμακευτική εταιρία να ενοχοποιείται για απόκρυψη στοιχείων σχετικά με την ασφάλεια του σκευάσματος.

Τα στοιχεία ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια των δικαστικών αγώνων που ξεκίνησαν ασθενείς, των οποίων η ζωή κινδύνευσε από τη χρήση του σκευάσματος. Μέσα από έγγραφα και εσωτερικά e-mail της εταιρίας φάνηκε ότι οι υπεύθυνοι γνώριζαν το πρόβλημα, αλλά το απέκρυψαν για χάρη του κέρδους.

Σύμφωνα με το Reuters, πάνω από 3.000 πρώην χρήστες του φαρμάκου -που υπέστησαν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό- θα πάρουν μέρος του διακανονισμού, ύψους 4,85 δισ. δολαρίων, μετά από απόφαση της προηγούμενης Παρασκευής από ομοσπονδιακό δικαστή.
e-tipos

Δεν υπάρχουν σχόλια: