Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008

Ένα νέο βιβλίο για το Καστρί Κυνουρίας

-
Εκδόθηκε από τις Αρκαδικές Εκδόσεις βιβλίο του Καστρίτη φιλόλογου Κώστα Ποντίκη με τίτλο "Καστρίτικα Μελετήματα". Ο Κώστας Ποντίκης γεννήθηκε στο Καστρί και σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμο Αθηνών. Πρωτοδιορίστηκε στο Λεωνίδιο και δίδαξε στα Γυμνάσια Βλαχιώτη, Αμαλιάδας, Μεγαλόπολης καθώς και στο Γυμνάσιο Καστρίου όπου υπηρέτησε 20 χρόνια. Στην Τρίπολη υπηρέτησε 10 χρόνια ως Γυμνασιάρχης - Λυκειάρχης. Να τονίσουμε ότι ο Κώστας Ποντίκης εξέδωσε μονογραφία για το Λάμπρο Αστέρη και αρθρογραφεί στα "Καθημερινά Νέα" και τα "Αρκαδικά Νέα" της Τρίπολης καθώς και στα περιοδικά "ΝΕΙΑΤΑ" και "ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ".
-
Στον Πρόλογο του βιβλίου ο Κώστας Ποντίκης αναφέρει μεταξύ άλλων:
-
"... Δίνω όμως όσα στοιχεία είχα και αφορμές για να ασχοληθούν οι νεότεροι, που έχουν όλο το χρόνο στη διάθεσή τους και νομίζω ότι αυτοί είναι πολλοί και μάλιστα πολύ αξιόλογοι.
-
Για να βοηθήσω λοιπόν όλους εκείνους, που θα ήθελαν να ασχοληθούν με τα Καστρίτικα θέματα, απεφάσισα τελικά να συμπεριλάβω σ'αυτόν τον τόμο, εκτός από τα αδημοσίευτα κείμενά μου και τα κυριότερα από τα δημοσιευμένα σε διάφορα τοπικά περιοδικά και εφημερίδες.
-
Ένας άλλος λόγος που με ώθησε στη δημοσίευση όλων των κειμένων του παρόντος είναι ότι τα Καστρίτικα του σεβαστού μου Β. Τόγια, που ολοκληρώθηκαν στα 1997 σε τρεις τόμους, δεν άγγιξαν τα θέματα που περιλαμβάνονται στον τόμο αυτό και κυρίως θέματα όπως της εκπαίδευσης, της ιστορίας των σχολείων, των κληροδοτημάτων, του θεάτρου, των διασκεδάσεων καθώς και διάφορες παραδόσεις κλπ. και κυρίως δεν άγγιξαν την προσφορά των ανθρώπων που έζησαν πρόσφατα, αφού τα κείμενα του Β. Τόγια σταματούν στις πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας."

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όταν λέει Καστρίτικα άραγε τι εννοεί όλη την περιοχή η μόνο τον Άγιο Νικόλα??