Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2007

ΝΕΟΣ ΓΡΙΦΟΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΓΡΙΦΟΥ:

Υπάρχουν αρκετές λύσεις, αλλά η παρακάτω είναι η συντοµότερη. Απαιτεί ακριßώς εννέα λεπτά. Γυρνάµε τις δύο κλεψύδρες ταυτόχρονα και ρίχνουµε το αßγό στο νερό. Μόλις η κλεψύδρα των τεσσάρων λεπτών αδειάσει, την ξαναγυρνάµε αµέσως και έχουµε µετρήσει τέσσερα λεπτά. Στο µεταξύ η άλλη κλεψύδρα έχει υπόλοιπο τριών λεπτών. Μόλις αδειάσει η επτάλεπτη, την ξαναγυρνάµε και έχουµε µετρήσει συνολικά επτά λεπτά. Στο µεταξύ η τετράλεπτη έχει υπόλοιπο ενός λεπτού. Μόλις αδειάσει έχουµε µετρήσει οκτώ λεπτά. Γυρνάµε αµέσως πάλι την κλεψύδρα των επτά λεπτών που στο µεταξύ έχει τρέξει για ένα λεπτό και µόλις αδειάσει έχουµε µετρήσει ακριßώς εννέα λεπτά. Σωστά απάντησε ο Γιάννης για άλλη μια φορά!

ΝΕΟΣ ΓΡΙΦΟΣ:
Οι 3 πιο εξυπνοι ανθρωποι στον κοσμο αιχμαλωτιζνται απο τους ζουλου και πρεπει να περασουν απο μια δοκιμασια για να ελευθερωθουν αλλιως θα φαγωθουν. Η δοκιμασία είναι η εξής:

1) Οι Ζουλού έχουν 5 μπλουζες ιδιου χρωματος οι οποιες στην πισω μερια εχουν απο ενα σχεδιο. Οι 2 εχουν ενα περιγραμμα κυκλου και οι 3 ενα κυκλο γεματο. Ιδιο χρωμα ολοι.

2) Βάζουν τους 3 φίλους μας μπροστα σε εναν τοιχο τον εναν πισω απο τον αλλον με τέτοιο τρόπο ώστε ο τρίτος να βλέπει την πλάτη του δευτερου και του πρώτου, ο δευτερος να βλέπει την πλάτη του πρώτου και ο πρώτος να βλεπει απλά τον τοίχο.

Δεν μιλανε , δεν γυριζουν πισω (καμια επικοινωνια μεταξυ τους). Έπειτα οι Ζουλού μπερδευουν τις 5 μπλουζες και φορανε απο μια στον καθενα. Τους δινουν διορια 30 λεπτα μεχρι καποιος από τους 3 να πει τι κύκλο έχει η μπλουζα που φοραει.

Αν η απαντηση ειναι σωστη θα κερδίσουν και οι τρεις την ελευθερία τους. Αν ειναι λαθος οι ζουλου θα κανουν τσιμπουσι.
Στο μισαωρο πανω πετιεται ο πρώτος απο μπροστα (αυτός που μπορεί να δει μόνο τον τοίχο) και λεει οτι φοραει μπλουζα με γεματο κύκλο. Και ετσι ηταν πραγματικά!
Ετσι σωθηκανε και ανακαλυψανε τα μαθηματικα την αστρονομια και την πυρηνικη ενεργεια.

Πώς βρήκε ο επιστήμονας τη σωστή απάντηση; Αιτιολογήστε το.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Νικο καλο σου απογευμα

Πιστευω οτι η λυση στηριζεται στην μη απαντηση του δευτερου φιλου μας που βρισκεται στη μεση.
Διοτι αν ο τελευταιος εβλεπε μπροστα του δυο περιγραμματα κυκλων τοτε φυσικα θα απαντουσε οτι φοραγε τον γεματο κυκλο.
Αρα για τους δυο μπροστα του υπαρχουν οι εξης περιπτωσεις :

1.Περιγραμμα-γεματος
2.Γεματος-περιγραμμα
3.Γεματος-γεματος

Αν ο μεσαιος εβλεπε περιγραμμα τοτε θα ειχε απαντησει με βεβαιοτητα οτι φοραει γεματο κυκλο.Αρα εφοσον δεν απαντησε ειναι βεβαιο οτι ο πρωτος
φοραει μπλουζα με γεματο κυκλο....

Μενει και σε εμας να ανακαλυψουμε
τα ωραια μερη που ζεις.Πιστευω το καλοκαιρακι να την κανουμε τη βολτα
οικογενειακως....