Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2007

Τετραπλάσιες φυσικές καταστροφές σε 20 χρόνια

Τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι φυσικές καταστροφές τετραπλασιάστηκαν -κυρίως λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη-, προειδοποιεί η Oxfam και, σε έκθεσή της, εκπέμπει σήμα κινδύνου για το μέλλον της γης.

Τα στοιχεία που παραθέτει η βρετανική οργάνωση δεν αφήνουν περιθώρια για αμφιβολίες: Στις αρχές της δεκαετίας του 80, καταγράφονταν τουλάχιστον 120 φυσικές καταστροφές κατά μέσο όρο ετησίως -αριθμός που πλέον αγγίζει τις 500 φυσικές καταστροφές.

Την περίοδο 1985-94, περίπου 174 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονταν (κατά μέσο όρο) από αυτές τις καταστροφές -σήμερα περισσότεροι από 254 εκατομμύρια πληρώνουν το τίμημα της δράσης ή αδράνειας άλλων...

Απόδειξη, οι πλημμύρες φέτος στην Αφρική (οι μεγαλύτερες των τελευταίων 30 ετών) που έπληξαν 23 χώρες και επηρέασαν 800.000 ανθρώπους. Απόδειξη, το Νεπάλ, η Ινδία, το Μπαγκλαντές που χτυπήθηκαν από τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία τους.

Απόδειξη, οι φονικοί τυφώνες στην Κεντρική Αμερική, το Μεξικό και την Καραϊβική που έπληξαν τουλάχιστον 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Απόδειξη, το κύμα καύσωνα και οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, την ανατολική Ευρώπη, την Καλιφόρνια, την Αυστραλία... Εως τα μέσα Νοεμβρίου, ο ΟΗΕ είχε εκδώσει 15 εκκλήσεις άμεσης δράσης -και όλες πλην μίας οφείλονταν σε κλιματικές καταστροφές.

Κίνδυνος
Εμπειρογνώμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι εάν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου τότε θα περάσει το επικίνδυνο όριο, με αποτέλεσμα η γη να μείνει ανοχύρωτη απέναντι σε περισσότερες και καταστροφικότερες φυσικές καταστροφές. «Φέτος είδαμε πλημμύρες στη Νότια Ασία, σε ολόκληρη την Αφρική και το Μεξικό, που επηρέασαν περισσότερους από 250 εκατομμύρια ανθρώπους. Κι όμως αυτό δεν ήταν κάτι παράξενο.

Ακολουθεί μία τάση συχνότερων, απρόβλεπτων και ακραίων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους», δηλώνει χαρακτηριστικά η διευθύντρια της Oxfam, Μπάρμπαρα Στόκινγκ. Διότι οι κλιματικές αλλαγές προκαλούν περισσότερες πλημμύρες, ξηρασία, ακραία καιρικά φαινόμενα -με απρόβλεπτες συνέπειες... Αυτό όμως που προκαλεί ακόμα περισσότερη ανησυχία είναι η ραγδαία αύξηση των «μικρών» καταστροφών -αυτών που μπορεί να μην γίνονται πρωτοσέλιδα (όπως το τσουνάμι στην Ασία ή ο αφρικανικός λιμός στις αρχές της δεκαετίας του 80) αλλά που το 2006 κόστισαν τη ζωή 14.000 ανθρώπων...

Αλλαγές
Σύμφωνα ακόμα με την Oxfam, οι καταστροφές που οφείλονται στις κλιματικές αλλαγές αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τις γεωλογικές καταστροφές. Για παράδειγμα, την περίοδο 1980-2006, οι πλημμύρες και οι κυκλώνες τετραπλασιάστηκαν από 60 σε 240 ετησίως, ενώ οι σεισμοί παρέμειναν στα ίδια επίπεδα -περίπου 20 ετησίως. Και, φυσικά, αυτοί που «τιμωρούνται» περισσότερο και σκληρότερα από τη φύση είναι αυτοί που ευθύνονται λιγότερο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου -δηλαδή οι φτωχότεροι.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, την περίοδο 1991-2000 στα πλουσιότερα κράτη σημειώθηκαν 23 θάνατοι ανά καταστροφή, έναντι ...1.052 θανάτων ανά καταστροφή στις φτωχότερες χώρες. Την περίοδο 1985-1999, οι απώλειες των πλουσιοτέρων χωρών-λόγω φυσικών καταστροφών- ανήλθαν μόλις στο 2% του ΑΕΠ, ενώ στις φτωχές χώρες οι απώλειες έφτασαν στο 13% του ΑΕΠ.
ΠΗΓΗ: typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: