Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2007

"ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ"

ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ

Ο αφρικανικός ελέφαντας είναι τεράστιο ζώο. Έχει μήκος επτάμισι μέτρα (μαζί με την προβοσκίδα). Το ύψος του φτάνει τα 3,30 μέτρα και το βάρος του τους 6 τόνους.

Το χρώμα τους είναι σκούρι ή ανοιχτό γκρίζο. Έχει μεγάλο κεφάλι με τεράστια αυτιά που σκεπάζουν τους ώμους και χρησιμεύουν για να κάνουν αέρα και να διώχνουν τα ενοχλητικά έντομα.


Το επάνω χείλος του επιμηκύνεται και σχηματίζει την προβοσκίδα που στο άκρο της έχει ρουθούνια και δύο χείλη. Στην επάνω σιαγόνα έχει μόνο δύο δόντια τους γνωστούς χαυλιόδοντες.

Κάθε χαυλιόδοντας ζυγίζει 30-45 κιλά στα αρσενικά και περίπου 10 κιλά στα θηλυκά.Τα πόδια του είναι μακριά και ογκώδη για να εξασφαλίζουν ισορροπία στο τεράστιο σώμα του. Ο ελέφαντας έχει ανεπτυγμένη όσφρηση και αφή αλλά πολύ αδύνατη όραση.

Καθημερινά διασχίζει μεγάλες αποστάσεις προς αναζήτηση της τροφής. Μπορεί ακόμη και να περάσει από ποτάμι κρατώντας όμως την προβοσκίδα του έξω απ΄ το νερό για να παίρνει αέρα.Καταναλώνει κατά μέσο όρο 200-250 κιλά τροφής και 90-180 λίτρα νερό.

Οι ελέφαντες ζουν κατά οικογένειες σε μεγάλες ομάδες που μπορεί να φτάσουν τα 1.000 άτομα! Στην ηλικία των 14 ετών το θηλυκό γεννάει ένα μικρό που ζει για άλλα τόσα χρόνια με τη μητέρα του.Τη φροντίδα των μικρών έχει όλη η ομάδα.


Ο ασιατικός ελέφαντας είναι λίγο μικρότερος. Ζυγίζει 4 τόνους και φτάνει τα 3 μέτρα το ύψος του.

Άγριοι μικροί πληθυσμοί ζουν στα τροπικά δάση της Ινδίας, Κεϋλάνης, Σουμάτρας και Βόρνεο.

Ο άνθρωπος τον έχει εξημερώσει και τον χρησιμοποιεί σε βαριές χειρονακτικές εργασίες στη θέση μηχανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: