Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2007

Ιδιοφυής σύλληψη ή μπλόφα η «θεωρία των πάντων» του Γκάρετ Λίζι;


























Στις 6 Νοεμβρίου, ο Γκάρετ Λίζι δημοσίευσε στο ηλεκτρονικό αρχείο Φυσικής http://www.arxiv.org/abs/0711.0770 ένα άρθρο με τίτλο «Μια εξαιρετικά απλή θεωρία των πάντων». Ο Lisi ανακάλυψε μια σχέση που συνδέει όλα τα σωματίδια και τις δυνάμεις του Σύμπαντος, συμπεριλαμβανομένης της βαρύτητας. Ή τουλάχιστον έτσι ελπίζει. Στη φωτογραφία φαίνεται, η γραφική αναπαράσταση της Ε8, μιας σύνθετης μαθηματικής δομής την οποία χρησιμοποίησε ο Λίζι ως θεμέλιο για τη θεωρία του.




Οι αντιδράσεις ...


Ο Κάρλο Ρεβέλι του Κέντρου Θεωρητικής Φυσικής της Μασσαλίας αναφέρει ότι «Η θεωρία του κ. Λίζι φαίνεται ότι μπορεί να λύσει ταυτόχρονα τα δύο προβλήματα, με έναν πολύ ωραίο μαθηματικό φορμαλισμό. Βέβαια πρέπει να ελεγχθούν οι υπολογισμοί του, να συζητηθεί το κείμενο. Όμως η εργασία του μας κάνει να σκεφτούμε το πρόβλημα με νέο τρόπο».



Ο φυσικός Λι Σμόλιν του καναδικού Ερευνητικού Κέντρου Θεωρητικής Φυσικής Ρerimeter Ιnstitute, βλέπει στη θεωρία του Λίζι «μια νέα και πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα για την ενοποίηση της Φυσικής».




Ο Τσέχος φυσικός Λούμπος Μοτλ χαρακτηρίζει τη συνεισφορά του Γκάρετ Λίζι «τεράστια φάρσα».


Στη Γαλλία, ο Τιμπό Νταμούρ του Ινστιτούτου Ανώτατων Επιστημονικών Σπουδών (ΙΗΕS) βλέπει σ΄ αυτήν ένα «άδειο όστρακο» όπου «τίποτε δεν προσδιορίζεται με ακρίβεια και ό,τι προσδιορίζεται μοιάζει λάθος».



Για τον Ζαν Ηλιόπουλο (Εcole Νormale Superieure), «ό,τι είναι ενδιαφέρον σ΄ αυτό το άρθρο, είναι γνωστό εδώ και καιρό».







Δεν υπάρχουν σχόλια: