Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2007

Το Δημοτικό Τραγούδι

Το δημοτικό τραγούδι, στη μορφή που γίνεται πλατιά γνωστό, δεν είναι δημιούργημα ενός ξεχωριστού ατόμου. Πλάθεται από το λαό και εκφράζει τους πόθους και τις λαχτάρες, τα ιδανικά και το πνεύμα ενός λαού. Φορείς και δημιουργοί αυτών των τραγουδιών, όπως φυσικά και όλων των γνήσιων δημοτικών τραγουδιών, είναι ο απλός λαός.
Όσον αφορά τους δημιουργούς, πρέπει να τονίσουμε ότι είναι ανώνυμοι. Ανήκουν στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και ανώνυμης μάζας και δεν ξεχωρίζουν απ' αυτό. Κατέχονται από το αίσθημα της κοινοκτημοσύνης και δεν θεωρούν ότι το αποτέλεσμα της δουλειάς τους ανήκει μονό σ' αυτούς. Έτσι δεν πρέπει να μας παραξενεύει το γεγονός, ότι δεν μας είναι γνωστά ονόματα λαϊκών δημιουργών.

Σημαντικό είναι ότι κανείς από αυτούς δεν δημιουργούσε τραγούδια για να γίνει διάσημος ή τουλάχιστον για να αναγνωριστεί η αξία και το ταλέντο του. Επίσης κανείς δεν προσπάθησε να μετατρέψει το χάρισμα αυτό σε επάγγελμα.

Από περιοχή σε περιοχή συναντάμε μια πληθώρα δημοτικών τραγουδιών τα οποία πολλές φορές είναι τα ίδια με προσθήκες από την κάθε περιοχή.
Έτσι και η Αρκαδία έχει μια πληθώρα όμορφων και αθάνατων δημοτικών τραγουδιών.

Κάθε εβδομάδα θα προσπαθούμε να προσθέτουμε στο ιστολόγιο μας ένα ωραίο δημοτικό τραγούδι, έτσι για να μην ξεχνάμε και τις ρίζες μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: