Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2007

Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ( 8 Αυγούστου 1826 )

Όταν στις αρχές Σεπτέμβρη επισκέφθηκα την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Κυνουρίας είδα, με μεγάλη μου χαρά, να προχωρούν εργασίες αναπαλαίωσης. Το μοναστήρι Τιμίου Προδρόμου Κυνουρίας είναι χτισμένο σε πανύψηλους βράχους πάνω από το φαράγγι του Τάνου και χρονολογείται από το 930 μΧ.
Στην ιστοσελίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αρκαδίας
αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής :
"Παλιότερα Το Μοναστήρι του Προδρόμου ήταν ενοριακό και υπαγόταν στο Μητροπολίτη Άργους και Ναυπλίου. Σήμερα, ανήκει στην Ι.Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας με Δεσπότη τον κ. Αλέξανδρο, ο οποίος, τον Αύγουστο του 2005, προέβηκε σε άρση του Αφορισμού των κατοίκων του Καστρίου και της γύρω περιοχής· του Αφορισμού που είχε γίνει το 1808 από το Πατριαρχείο -Γρηγόριος ‘Ε- για καταπάτηση γαιών της Μονής! ".
Παρά τον αφορισμό τους, οι κάτοικοι της περιοχής επέτυχαν την 8η Αυγούστου 1826, στον Ιερό αυτό χώρο, μια σημαντική νίκη. Για την πολιορκία του μοναστηριού από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ και τη νίκη των Ελλήνων μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο του Δικηγόρου ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΥΡΚΙΝΤΑΝΟΥ με τίτλο "Η ΜΟΝΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΑΠΑΡΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ" στην ακόλουθη διεύθυνση:
Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στις 31-8-2001.

Δεν υπάρχουν σχόλια: