Ενα νέο είδος κρεμμυδιού που δεν θα προκαλεί δάκρυα υπόσχονται νεοζηλανδοί και ιάπωνες επιστήμονες, οι οποίοι κατάφεραν να αφαιρέσουν από το βολβό του κρεμμυδιού το γονίδιο εκείνο που κάνει τις μαγείρισσες και τους μάγειρες όλου του κόσμου να κλαίνε.
Το ερευνητικό ινστιτούτο στη Νέα Ζηλανδία που δημιούργησε το πρωτότυπο αυτό, ελπίζει ότι το νέο κρεμμύδι θα κυκλοφορεί στην αγορά σε δέκα χρόνια.Το σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα άρχισε το2002 μετά την ανακάλυψη από ιάπωνες επιστήμονες του γονιδίου που υπάρχει στο κρεμμύδι και το οποίο ευθύνεται για τα δάκρυα.
«Αρχικά πιστεύαμε ότι ο παράγοντας που προκαλεί τα δάκρυα ενεργοποείται μόνο τη στιγμή που το κρεμμύδι κόβεται. Ομως, ιάπωνες επιστήμονες απέδειξαν ότι η ιδιότητα αυτή ελέγχεται από ένα ένζυμο», εξήγησε ο Κόλιν Ιντι, ένας από τους νεοζηλανδούς επιστήμονες.
«Στη Νέα Ζηλανδία γνωρίζουμε πώς να εισάγουμε DNA στα κρεμμύδια και το DNA αυτό έχει τη δυνατότητα να απενεργοποιήσει το γονίδιο που προκαλεί τα δάκρυα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ιντι, θα χρειαστούν 10 με 15 χρόνια για να φθάσει το νέο αυτό προϊόν στις κουζίνες μας.
Το ερευνητικό ινστιτούτο στη Νέα Ζηλανδία που δημιούργησε το πρωτότυπο αυτό, ελπίζει ότι το νέο κρεμμύδι θα κυκλοφορεί στην αγορά σε δέκα χρόνια.Το σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα άρχισε το2002 μετά την ανακάλυψη από ιάπωνες επιστήμονες του γονιδίου που υπάρχει στο κρεμμύδι και το οποίο ευθύνεται για τα δάκρυα.
«Αρχικά πιστεύαμε ότι ο παράγοντας που προκαλεί τα δάκρυα ενεργοποείται μόνο τη στιγμή που το κρεμμύδι κόβεται. Ομως, ιάπωνες επιστήμονες απέδειξαν ότι η ιδιότητα αυτή ελέγχεται από ένα ένζυμο», εξήγησε ο Κόλιν Ιντι, ένας από τους νεοζηλανδούς επιστήμονες.
«Στη Νέα Ζηλανδία γνωρίζουμε πώς να εισάγουμε DNA στα κρεμμύδια και το DNA αυτό έχει τη δυνατότητα να απενεργοποιήσει το γονίδιο που προκαλεί τα δάκρυα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ιντι, θα χρειαστούν 10 με 15 χρόνια για να φθάσει το νέο αυτό προϊόν στις κουζίνες μας.
πηγή: madata.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου