Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ!

Μονοπάτι Καστάνιτσας – Πραστού και Μαλεβής - Αγίου Πέτρου


Το Μονοπάτι από την Καστάνιτσα έως τον Πραστό, μέσω του φαραγγιού της Μαζιάς εντάσσεται στο Οικολογικό Πάρκο Πάρνωνα – Μουστού. Το συγκεκριμένο μονοπάτι για εκατοντάδες χρόνια αποτελούσε τον σημαντικότερο δρόμο επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο τσακονοχώρια του Πάρνωνα και μέχρι την δεκαετία του 1970, που άρχισαν να διανοίγονται οι αμαξιτοί δρόμοι, ήταν ο κρίκος επικοινωνίας για οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συναλλαγές ανάμεσα στους κατοίκους των δύο χωριών. Με το πέρασμα των χρόνων και με την αλλαγή των καθημερινών δεδομένων επικοινωνίας το μονοπάτι έκλεισε και έπαψε πια να χρησιμοποιείται.

Από το 2006 το μονοπάτι είναι σηματοδοτημένο ενώ έχουν κατασκευαστεί ξύλινα παγκάκια κατά μήκος όλου του μονοπατιού που το μήκος του φτάνει τα 4,5 χλμ. Μικρά πέτρινα σκαλοπάτια σε σημεία όπου το έδαφος είναι απότομο διευκολύνουν τους περιπατητές. Σε δύο – τρία σημεία διαμορφώθηκαν χώροι για ξεκούραση αλλά και παρατήρηση της πλούσιας πανίδας και χλωρίδας που η φύση δώρισε απλόχερα στην περιοχή.


Αξίζει να αναφερθεί ότι η ευρύτερη περιοχή της Μαζιάς έχει κηρυχθεί ως καταφύγιο θηραμάτων, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα να πολλαπλασιαστούν πολλά είδη πουλιών, ερπετών και ζώων ενώ στην περιοχή βρήκαν καταφύγιο και πολλαπλασιάσθηκαν και άγρια ζαρκάδια που ο αριθμός τους ξεπερνάει τα 60 – 70. Σημαντική είναι και η χλωρίδα της περιοχής καθώς, πέρα από την καστανιά, το έλατο, το κέδρο, τα δεκάδες είδη θάμνων και φυτών, υπάρχουν πολλά σπάνια βότανα για τα οποία υπάρχει σημαντικό ερευνητικό ενδιαφέρον από Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. Επίσης στην περιοχή υπάρχουν σημαντικά κτίσματα όπως νερόμυλοι, παλιές αγροικίες αλλά και το ιστορικό Μοναστήρι της Κοντολινάς. Εκείνο όμως που είναι μοναδικό με απίστευτες κρυμμένες ομορφιές είναι το φαράγγι της Μαζιάς που ξεκινάει από την περιοχή της Κοντολινάς και φτάνει μέχρι τα Διπόταμα.


Η διαδρομή ξεκινάει από την περιοχή Αγιώργη ένα περίπου χιλιόμετρο πάνω από την Καστάνιτσα. Μια καλή στάση είναι στο ποτάμι της Μαζιάς για να απολαύσετε τα νερά αλλά και την πανέμορφη φύση. Στη συνέχεια συνεχίζετε για τον Πραστό, την παλιά πρωτεύουσα του Μοριά, στα χρόνια της Επανάστασης. Είναι πολύ ενδιαφέρον να περιηγηθείτε στα γραφικά σοκάκια του ιστορικού οικισμού. Η επιστροφή ακολουθεί τον ίδιο δρόμο. Η συνολική διαδρομή είναι περίπου 4,5 ώρες.


Ένα άλλο σημαντικό μονοπάτι ενώνει το Ιστορικό Μοναστήρι της Μαλεβής με τον Άγιο Πέτρο. Το μονοπάτι έχει σηματοδοτηθεί και αξίζει να το περπατήσετε καθώς δίνει τη δυνατότητα να επισκεφθείτε το ξακουστό Μοναστήρι της Μαλεβής, να διασχίσετε το μοναδικό στην Ευρώπη κεδροδάσος, να απολαύσετε τις ομορφιές του φαραγγιού του Τάνου και να αποζημιωθείτε καταλήγοντας στο πανέμορφο κεφαλοχώρι του Αγίου Πέτρου.

ΠΗΓΗ: agrotravel.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: