Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Καστάνιτσα: "Σαν νησί στον Πάρνωνα"


Τα διώροφα και τριώροφα αρχοντικά με τις πλακόστρωτες σκεπές βάφονται με ασβέστη και στολίζονται με ξύλινα μπαλκόνια, χαγιάτια και πολύχρωμα πορτοπαράθυρα. Περπατώντας στα λιθόστρωτα καλντερίμια δίπλα στους ασβεστωμένους τοίχους, εύκολα πιστεύεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο νησί του Αιγαίου κι όχι σε ένα από τα αρχαιότερα χωριά της Κυνουρίας, την Καστάνιτσα. Η διαδρομή από την Αθήνα αφήνει πίσω το Αστρος ανηφορίζοντας στον Πάρνωνα ώς τα σύνορα Αρκαδίας-Λακωνίας. Εδώ, στα 850 μέτρα, μέσα στις καστανιές, τα έλατα και τα πεύκα, σε λόφο που πλαισιώνεται από δύο ρεματιές, θα συναντήσουμε το Τσακωνοχώρι της Καστάνιτσας, που δικαίως έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος οικισμός.


Πυργόσπιτα με ασβεστολιθικές στέγες, πανέμορφα αρχοντικά, εκκλησίες και λουλουδιασμένες αυλές ντύνονται στα λευκά με τον ασβέστη που κάποτε έψηναν τα σαράντα καμίνια που λειτουργούσαν στην περιοχή κι όπου δούλευαν οι φημισμένοι ασβεστάδες του χωριού. Ο κεντρικός πλακόστρωτος δρόμος περνά από τη μικρή κεντρική πλατεία με τις ταβέρνες και το «κλασικό» καφενείο. Οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι, ηλικιωμένοι κυρίως, που μιλούν ακόμα τη διάλεκτο των 2.500 ετών, τα τσακώνικα, μαζεύονται εδώ. Ισως μπορέσουν να μας μιλήσουν για το παρελθόν που έχει να θυμάται την ακμή των βυζαντινών χρόνων, τον ρόλο των κατοίκων στην Επανάσταση, στους παγκόσμιους Πολέμους, στην Εθνική Αντίσταση, στην Κύπρο, αλλά και την ξενιτιά εκείνων που έφτασαν στην Πόλη, στη Σμύρνη, στο Βουκουρέστι και στην Αμερική. Μάρτυρας της πορείας αυτών των ανθρώπων, η εντυπωσιακή εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που ήταν δώρο της Μεγάλης Αικατερίνης σε Καστανιτσιώτη της Οδησσού. Ας περπατήσουμε τα στενά σοκάκια περνώντας από το παλιό Δημοτικό, που θα μετατραπεί σε μουσείο, και ας ανεβούμε στο λόφο όπου στέκει ο Πύργος Καψαμπέλη που έστησαν οι Βυζαντινοί. Οι πεζοπόροι θα λατρέψουν τη γύρω περιοχή και τα χιλιάδες στρέμματα του καστανοδάσους, που κάποτε έβγαζε 400 τόνους κάστανα ετησίως. Η παραγωγή, αν και μειωμένη, γιορτάζεται τον Οκτώβριο στη Γιορτή του Κάστανου.


Συναρπαστικές είναι οι δασικές διαδρομές που οδηγούν στα φαράγγια της Κουτουπούς, του Λούλουγκα, της Ζαρμπάνιτσας, ενώ επιβάλλεται η επίσκεψη στο ιστορικό χωριό του Πραστού.


Θα πάτε


Μέσω παράλιου Αστρους (195 χλμ. από Αθήνα). Το χωριό απέχει 18 χλμ. από την κοντινή διασταύρωση που οδηγεί στον Χάραδρο.


Θα μείνετε


Ξενώνας Αντωνίου (52255-6). Αναπαλαιωμένο παραδοσιακό αρχοντικό με πολυτελή δωμάτια και πρωινό δίπλα στο τζάκι.


Θα φάτε


Κρεατικά της ώρας, χοιρινό με κάστανα, ντόπια λουκάνικα και ζυμαρικά, γίδα βραστή, φρέσκα χόρτα στο Στολίδι και τον Πάρνωνα. Το καφενείο της πλατείας σερβίρει ελληνικό καφέ, τσίπουρο και σπιτικό γλυκό του κουταλιού.

Χρήσιμα τηλέφωνα
Κωδικός: 27550

Δήμος Β. Κυνουρίας: 22901, 23263

Αστυνομία Αστρους: 23333

Μ. ΚΩΣΤΑΡΑΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/03/2008

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

όντος αξίζει να επισκεφθείτε την Καστάνιτσα και τα άλλα χωρία του πάρνωνα.